Hypercar SSC Tuatara: špecifikácie, cena, výkon, maximálna rýchlosť a zrýchlenie 0 – 100

Hypercar SSC Tuatara: specs, price, horsepower, top speed and acceleration 0 – 100

SSC Tuatara je hypercar od slávneho amerického tuningového štúdia Shelby Super Cars. Vozidlo (prototyp) bolo prvýkrát predstavené ešte v roku 2011 na autosalóne v Šanghaji (Čína) súčasne s otvorením prvého oficiálneho zastúpenia SSC v Ázii.

Toto auto podľa zástupcov výrobcu tvrdí, že je najrýchlejším sériovým autom na svete. Prvý hypercar zišiel z výrobnej linky už v roku 2014 a vyrába sa dodnes.

SSC Tuatara - характеристики, фото, видео, обзор

 

Šéfovia spoločnosti sa rozhodli uviesť na trh nový rýchly automobil (SSC Tuatara je druhým automobilom spoločnosti SSC North America) po uznávanom svetovom rýchlostnom rekorde Bugatti Veyron Super Sport. Predtým držal prvenstvo model SSC Ultimate Aero TT.

Názov hyperauta pochádza od plaza Tuatara (v preklade z jazyka starovekého kmeňa Maorov – „vrcholky na chrbte“), ktorý obýva neďaleko Nového Zélandu. Tento automobil navrhol popredný dizajnér spoločnosti SAAB Jason Castriota.

Svetový rýchlostný rekord stanovil 10. októbra 2020 Brit Oliver Webb. Dokázal zrýchliť „bolid“ na 508,73 km/h (priemer dvoch jázd: 484,53 km/h a 532,93 km/h).

 

 

Špecifikácie SSC Tuatara:

  • maximálna rýchlosť – 455 km/h
  • zrýchlenie na 100 km/h – 2,5 s
  • výkon – 1774 k
  • hustota výkonu – 1423 k/t
  • objem motora – 5900 cm³
  • hmotnosť vozidla 1247 kg

 

Motor SSC Tuatara:

 

Pod kapotou sa nachádza dvakrát preplňovaný osemvalec V8 s výkonom 1 350 k (pri 6 800 ot/min). Na druhej strane, ak namiesto bežného benzínu natankujete pretekárske palivo E85, výkon vozidla sa výrazne zvýši na 1 774 k. Prevodovka je 7-stupňová manuálna prevodovka H-Pattern, ako aj 7-stupňová sekvenčná robotizovaná prevodovka SMG s trojitým spojovacím kotúčom.

 

 

SSC Tuatara 0 – 100:

Auto dosiahne stovku za 2,5 sekundy.

 

Maximálna rýchlosť SSC Tuatara (rýchlostný rekord SSC Tuatara):

Výsledkom aritmetického priemeru oboch jázd bola svetová rekordná rýchlosť 508,73 km/h. Stabilná „maximálna rýchlosť“ je približne 455 km/h.

 

Interiér SSC Tuatara:

 

SSC Tuatara price (Buy SSC Tuatara):

Súčasná hodnota vozidla 2 500 000 USD

 

SSC Tuatara Aggressor:

Aj Aggressor dostal aerodynamické vylepšenia, ale dôraz sa kladie na zvýšenie výkonu motora na 2 200 koní. Vývojár uvádza, že traťový variant sa dá „ladiť neobmedzene“, ale nešpecifikuje, čo to znamená. Aggressor bude limitovaný na desať kusov.

 

SSC Tuatara Striker:

Striker má prepracovanú aerodynamickú prednú časť z uhlíkových vlákien, ktorá niekoľkonásobne zvýšila prítlak. Nová optika z uhlíkových vlákien zahŕňa masívne protikrídlo s vertikálnym stabilizátorom v strede, prepracovaný difúzor, spojler, klapky na bokoch a prívody vzduchu. Výsledkom je nárast prítlaku na prednej náprave o 45,4 % a na zadnej o 54,6 %. Výkon zostáva rovnaký ako v štandardnej Tuatare, pričom 5,9-litrový V8 twin-turbo dosahuje výkon 1 350 k z konvenčného benzínu a 1 750 k zo zmesi E85.