Hypercar SSC Tuatara: specificaties, prijs, pk’s, topsnelheid en acceleratie 0-100

Hypercar SSC Tuatara: specs, price, horsepower, top speed and acceleration 0 – 100

De SSC Tuatara is een hypercar van de beroemde Amerikaanse tuningstudio Shelby Super Cars. De auto (prototype) werd voor het eerst onthuld in 2011 op de Shanghai Motor Show (China), tegelijk met de opening van het eerste officiële vertegenwoordigingskantoor van SSC Azië.

Deze auto claimt volgens de vertegenwoordigers van de fabrikant de snelste productieauto ter wereld te zijn. De eerste hypercar rolde al in 2014 van de productielijn en is nog steeds in productie.

SSC Tuatara - характеристики, фото, видео, обзор

 

De hoofden van het bedrijf besloten een nieuwe snelle auto te lanceren (SSC Tuatara is de tweede auto van SSC North America) na het veelgeprezen wereldsnelheidsrecord Bugatti Veyron Super Sport. Daarvoor stond de SSC Ultimate Aero TT aan de leiding.

De naam van de hypercar komt van Tuatara-reptiel (in vertaling uit de taal van een oude Maori-stam – “pieken op de rug”) dat niet ver van Nieuw-Zeeland woont. Deze auto is ontworpen door de belangrijkste ontwerper van SAAB, Jason Castriota.

  MG Cyberster: specificaties, prijs, pk's, topsnelheid en acceleratie 0-100

Het wereldsnelheidsrecord werd op 10 oktober 2020 gevestigd door de Brit Oliver Webb. Hij kon de “bolide” versnellen tot 508,73 km/u (gemiddelde van twee runs: 484,53 km/u en 532,93 km/u).

 

 

SSC Tuatara specificaties:

  • topsnelheid – 455 km/u
  • acceleratie naar 100 km/u – 2,5 s
  • paardenkracht – 1774 pk
  • vermogensdichtheid – 1423 pk/t
  • motorinhoud – 5900 cm³
  • voertuiggewicht 1247 kg

 

SSC Tuatara motor:

 

Onder de motorkap ligt een twin-turbo V8 met een vermogen van 1.350 pk (bij 6.800 tpm). Vul je hem daarentegen met E85 racebrandstof in plaats van gewone benzine, dan stijgt het vermogen van de auto aanzienlijk tot 1.774 pk. De transmissie is een handgeschakelde H-bak met 7 versnellingen en een sequentiële gerobotiseerde SMG-bak met drievoudige koppelingsplaat.

 

 

SSC Tuatara 0 – 100:

De auto haalt de honderd in 2,5 seconden.

 

SSC Tuatara topsnelheid (SSC Tuatara snelheidsrecord):

  Karma Revero: specificaties, prijs, vermogen, topsnelheid en acceleratie 0-100

Het rekenkundig gemiddelde tussen de twee runs leidde tot een wereld recordsnelheid van 508,73 km/u. De stabiele ’topsnelheid’ ligt rond de 455 km/u.

 

SSC Tuatara interieur:

 

SSC Tuatara prijs (SSC Tuatara kopen):

Huidige waarde van het voertuig $2.500.000

 

SSC Tuatara Aggressor:

Ook de Aggressor heeft aerodynamische verbeteringen gekregen, maar de nadruk ligt op het opvoeren van de motor tot 2.200 pk. De ontwikkelaar zegt dat de circuitvariant ‘oneindig getuned’ kan worden, maar specificeert niet wat dit betekent. De Aggressor wordt gelimiteerd tot tien stuks.

 

SSC Tuatara Striker:

De Striker heeft een opnieuw ontworpen aerodynamische voorkant van koolstofvezel, waardoor de downforce meerdere malen is toegenomen. De nieuwe koolstofvezeloptiek omvat een massieve antivleugel met een verticale stabilisator in het midden, een uitgebreide diffuser, een spoiler, flappen aan de zijkanten en luchtinlaten. Daardoor is de downforce bij de vooras met 45,4% toegenomen en bij de achteras met 54,6%. Het vermogen blijft hetzelfde als in de standaard Tuatara, waarbij de 5,9-liter V8 twin-turbo 1.350 pk levert uit conventionele benzine en 1.750 pk uit het E85-mengsel.

  Abarth 124 Spider: specificaties, prijs, vermogen, topsnelheid en acceleratie 0-100